We zijn enkele maanden geleden een nieuwe rubriek gestart, waarin we op bezoek gaan bij de betere hifi-speciaalzaken. Samen met onze dealers delen we een actuele stand van zaken vanuit de winkel, laten we hen aan het woord over de keuze voor de merken uit onze stal en vertellen we wat meer over onze samenwerking.

Rhapsody
Voor alle contactgegevens + social media van Rhapsody, klik hier.


Voor deze vierde aflevering van ‘D&D bij de dealer’ gingen we langs bij hifi-goeroe Harry van Dalen en zijn team bij Rhapsody in Hilversum, waar je al meer dan 30 jaar terecht kunt voor het allerbeste wat in de Nederlandse én internationale high-end wereld verkrijgbaar is. Dat betekent sinds kort ook SME in het pakket, waar we uiteraard even bij stil zullen staan.

30+ jaar Rhapsody

‘Well-Tuned Audio Systems since 1988’, zo lezen we herhaaldelijk – bijvoorbeeld op de website van de speciaalzaak. Niet voor niets, Rhapsody is erg trots op de rijke geschiedenis van een naam die al meer dan drie decennia garant staat voor het beste in de markt. In het voorjaar van 2018 was het dan ook reden om dat jubileumjaar groots aan te pakken. Zo groots, dat de eigen hifi-villa aan de Hilversumse Bornealaan – waar we nu wèl op bezoek zijn – een maatje te klein werd geacht voor de meerdaagse festiviteiten. In plaats daarvan werd uitgeweken naar twee geslaagde hifi-dagen in ’s lands bekendste opnamestudio: Wisseloord, enkele kilometers verderop in de stad.

We konden een hotel of congrescentrum afhuren, maar kwamen tot de conclusie dat dat echt niet bij ons past,” zo luidde destijds de toelichting om de verjaardag in de Wisseloord Studio’s te vieren. Een locatie die inderdaad wèl uitstekend aansluit bij de filosofie van de speciaalzaak. De studio is op het gebied van recording net zo’n begrip als Rhapsody is in de high-end audiowereld, en “de microfoon-feed is de bron en referentie voor hoe wij audiosets samenstellen en tunen”.

Het allerbeste, maar dan toegankelijk

In dat ‘hoe wij samenstellen’ komt heel wat meer kijken dan high-end expertise alleen. Sfeer, gastvrijheid en vriendschappelijkheid zijn namelijk drie duidelijk herkenbare typeringen voor wie Harry wel eens ontmoet heeft of wel eens in de luistervilla op bezoek is geweest. Ze liggen aan de basis van één van de absolute kenmerken van Rhapsody: high-end toegankelijk maken. Het maakt de drempel om de fraaie mansion in Hilversum binnen te lopen altijd net dat kleine stukje lager, waarbij je bovendien haast direct vergeet wat voor portemonnee je nodig hebt om de uitgestalde handel te kunnen kopen. En sowieso – luisteren kan geen kwaad toch?

Wat is hifi?

Harry van Dalen is waarschijnlijk de grootste hifi-ambassadeur in Nederland actief. Wie daaraan twijfelt, moet zijn cv er maar eens op naslaan. Logisch dus dat we ook aan hem vragen: wat is hifi nou eigenlijk? Hoe definieer jij dat?

In de voorbije dealervisits leverde dat antwoorden op die sterk overeenkwamen (‘uiteindelijk gaat het altijd om de muziek’), maar ook van elkaar verschilden (‘hifi op zichzelf is geen hobby, slechts een instrument’). Voor Harry is hifi echter wèl een uitgesproken hobby. “Neem bijvoorbeeld de jaarlijkse High End in München. Daar zijn we nooit voor Rhapsody, maar echt voor onszelf – als kinderen in een snoepwinkel. Michael en ik kunnen daar meerdere dagen rondrennen om maar zoveel mogelijk te bekijken en te beluisteren. ‘Kijk, hier staat-ie, die gave versterker van de foto’s!’.”

“Vervolgens vertrek je met 20 of 30 nieuwe merken in je hoofd. In het vliegtuig terug blijven er daar nog zo’n 10 van over. En als je eenmaal terug op de zaak bent, dan zijn het er 1 of 2 waar je echt nog in wil duiken.”

Een speciaalzaak waar geleefd wordt

Dat ‘erin duiken’ werd bij binnenkomst al zichtbaar geïllustreerd vandaag. Overal om ons heen staan dozen waar ‘Trafomatic Audio’ op te lezen valt. En hoewel ze deels zijn uitgepakt, deels nog niet, zouden we het geen rommeltje willen noemen. Integendeel; hier wordt geleefd, gewerkt, geprobeerd. “Vroeger was alles strak, maar dat wil ik niet meer. Vergeet niet dat ik hierboven ook woon hè.” Harry wijst naar een stapel. “Gisteren pakte ik bijvoorbeeld een boek over de Stones. Dan wil ik daar meteen de passende muziek bij, en het verhaal ook op die manier beleven.” Naast ons liggen diverse lp’s op het tapijt.

De gloednieuwe apparatuur van Trafomatic staat overigens niet zomaar her en der klaar om opgesteld te worden. Het blijkt onderdeel van een ambitieus project rond de vier elementen wind, vuur, lucht en aarde, die door diverse (inter)nationale artiesten gevangen worden in bijzondere opnames die de komende dagen in de luistervilla beluisterd worden. De onderneming ligt in het verlengde van de ligconcerten van Spirit Connection, het zusterbedrijf van Rhapsody gehuisvest in hetzelfde pand. Eerder in de zomer organiseerden zij weer twee ligconcerten in de prachtige Grote Kerk van Weesp. “Een anderhalf uur durende luistertrip, waarbij je lichaam helemaal mee-resoneert en ontspant.” De muzikanten van dat concert improviseren op de klanken van gongs en boventoon-instrumenten. De audiobeleving van de vier elementen moet daar een unieke nieuwe dimensie aan geven. “Wees erbij, zoiets heb je nog nooit uit je speakers horen komen…!”

“Weet je, je vergeet te leven als je niet open kunt staan voor horen en zien, voor beleven”, filosofeert Harry, ‘”dan mis je het leven. Laatst sprak ik iemand over digitale kabels, het feit dat enen en nullen niet van invloed kunnen zijn op audioweergave en een dure netwerkkabel niet beter is dan wat je bij de groothandel haalt. Zo iemand lul je dan in een minuut onder tafel – zonder überhaupt technisch te worden overigens. Echt hoor, als je daar niet voor open kunt staan – you’re missing life.”

 Dat gezegd hebbend, analoog is nog altijd de holy grail bij Rhapsody. Boven digitaal, boven streaming en de cd. “We werken heel hard aan digitaal en de cd om het in de buurt te krijgen, natuurlijk, maar het is simpelweg geen analoog. En met Michael aan boord hebben we de expertise om uit analoog het optimale te halen; hij begrijpt analoog als geen ander.”

Synergy

Het is een logisch bruggetje naar SME, waar Rhapsody vooralsnog als enige in het land de Synergy draaitafel van heeft staan. De Synergy is een precisie ontworpen platenspeler zoals we gewend zijn van SME, maar tevens de allereerste geïntegreerde draaitafel van het merk. Dat betekent dat het model voorzien is van een ingebouwde phonotrap met een in de fabriek afgestemde bewegende spoelpatroon en hoogwaardige signaalkabels, volledig speelklaar. Bovendien zijn alleen de beste componenten van enkele van ’s werelds beste high-end audiomerken gebruikt om de draaitafel samen te stellen.

De SME Synergy illustreert de wens van het merk om door te gaan met het creëren van audioproducten van wereldklasse en het leveren van de ultieme vinylreplay-ervaring zonder compromissen. Een missie die overigens geslaagd lijkt, gezien de recente 5 sterren-review van audiomagazine What Hifi.

“Een importeur moet echt iets bijdragen en verstand van zaken hebben, en ik moet er vooral goed mee door één deur kunnen, want ik ben te oud voor mensen waar ik niets mee kan – bij Hennie is het alle drie, dus toen hij met SME aan de slag ging, was ik meteen geïnteresseerd.”

Opmerkelijk: de SME Synergy is een plug&play-model, maar Rhapsody zou Rhapsody niet zijn zonder ook deze draaitafel niet nog even persoonlijk door Michael af te laten stellen. Zelfs een kant-en-klaar model krijgt nog een eigen Rhapsody-touch.