Over de Devialet Phantom Reactor is al heel veel gezegd en geschreven – ook op onze eigen website. Op HIFI.NL vind je bijvoorbeeld een hele mooie review van de kleinste krachtpatser uit Parijs, waarbij in de conclusie gesteld wordt dat de Reactor verbluffend zou zijn, als we de ‘gewone’ Phantom niet al kenden. En: ‘enorm vermogen in een kleine verpakking’.
Hoe de Fransen dat toch voor elkaar hebben gekregen? Dat vroegen ze zichzelf ook af. Gelukkig hebben ze in een mooi vierluik – The Mind, The Heart en The Body, The Emotion – voor ons uit de doeken gedaan hoe ze de meest technologisch geavanceerde compacte speaker ter wereld. We nemen je graag mee in dat verhaal.
Deel I: The Mind
Het brein is een krachtig iets. Een kunststukje van complexiteit en evenwicht, want beide zijn nodig om te kunnen functioneren. De ene helft is samengesteld om ruw vermogen te
leveren, de andere helft verpakt geavanceerde intelligentie om dat om te zetten in prestaties. Zo’n compact systeem zou eigenlijk niet zoveel informatie moeten kunnen verwerken. Datzelfde geldt precies ook voor de Phantom Reactor…
De interne structuur van de Phantom Reactor is anatomisch complex en vereist chirurgische precisie, aangepaste assemblagetechnieken en een zeer veeleisend testproces. In de audiobranche wordt die kwaliteitscontrole vaak uitgevoerd op één monsterproduct, maar bij Devialet gaan ze veel verder. Elk van de elektronische platen van de Reactor wordt afzonderlijk getest, waarna ook het geheel opnieuw wordt getest om te garanderen dat alles in feilloze harmonie werkt.
Hoe die harmonie ontstaat? Dat is een uitstekende vervolgvraag. Devialet beschikt daardoor over ADH3, de eigen analoog-digitaal hybride versterkingstechnologie. Devialet is het enige merk ter wereld dat gebruik maakt van deze technologie, die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de Phantom Reactor en momenteel ook in de derde generatie van die originele speaker is verwerkt. Dankzij één tweekanaals-chip mag je rekenen op een helder analoog geluid door middel van krachtige digitale versterking – het beste uit twee wereld. Het systeem is compacter en efficiënter dan ooit, garant voor adembenemende prestaties.
Om te kunnen werken met de beperkingen van het formaat van de Phantom Reactor heeft Devialet het meest geoptimaliseerde moederbord tot nu toe gemaakt. Immers, hoe kleiner een moederbord, hoe groter de krachtbeperkingen. Dus om de Phantom Reactor tot 900W aan zuiver geluid te laten leveren in zo’n compacte structuur, moest het moederbord volledig opnieuw worden ontworpen – een unieke geïntegreerde processor speciaal voor Devialet-producten. Ook de voeding werd opnieuw ontworpen, voor grotere vermogens.
De Phantom Reactor is niet alleen compacter, maar ondersteunt ook meer Devialet- innovaties dan al zijn voorgangers, zoals HBI (Heart Bass Implosion), dat de lage tonen zo laag weergeeft dat het de grenzen van het menselijk oor overschrijdt, en natuurlijk SAM (Speaker Active Matching), de welbekende technologie van Devialet die een naadloze match tussen versterker en luidsprekers garandeert. Door de manier waarop het vermogen wordt geleverd verder te verbeteren en dat te koppelen aan de nieuwste innovaties, is Devialet in staat om volkomen onredelijk geluid bijzonder compact te verpakken.
Deel II: The Heart
Het hart is een onvermoeibaar orgaan. Zijn onophoudelijke slag blaast leven in een lichaam. In de Phantom Reactor is dat niet anders, met de twee stevige woofers als centraal orgaan. Verantwoordelijk voor de lage akoestische frequenties, pompen ze in harmonie om een zuiver, overweldigend geluid te leveren. En ze slaan nooit een slag over, hoe hard je dat met de keuze van je muziek ook zou willen proberen…
Zo complex als het menselijk hart is, zo gecompliceerd is ook de configuratie van woofers als je het ontwerp aan Devialet overlaat. Het zijn in die zin echte kunstwerken. En zoals het een kunstwerk betaamt, dagen ze de norm uit. De woofers van een Phantom Reactor zijn zes keer lichter en compacter dan modellen van gelijke grootte, met een volume van slechts 3
liter. Tegelijkertijd moeten ze met dat beperkte volume (in afmeting, niet in geluidsweergave) enorme hoeveelheden akoestische druk aankunnen. Dat betekende een heroverweging van alles, van het binnenwerk tot het buitenmembraan, met één uitgangspunt: minimaal gewicht, maximale sterkte.
Vermogen, vermogen, vermogen
Om zulke krachtige bassen te creëren, genereren woofers intense trillingen. Door samen te werken in een ultramoderne fabriek gaan mens en machine tot onredelijke hoogten, zodat de linker- en rechterwoofers van de Phantom Reactor perfect symmetrisch zijn, wat acute precisie bij de assemblage vereist. Er kunnen daarbij minieme maatverschillen optreden tussen de gebruikte componenten van de ene naar de andere luidspreker. Daarom wordt ieder onderdeel afzonderlijk (na)gemeten met een laser, en wordt assemblage waar nodig aangepast. Het resultaat? Je kunt 18Hz infra-bass en tot 6,5mm
driver excursie ervaren, het zichtbare dreunen in het midden van de woofer, zonder de geringste imperfectie of vervorming. Echte kunst dus.
Elke zijde wordt zorgvuldig aan de ruggengraat bevestigd voordat ze samengevoegd worden tot een enkele, ondoordringbare kamer. Om akoestische lekkage te vermijden en een volledige afdichting te garanderen, zijn robotarmen zoals we die kennen uit de auto- en luchtvaartindustrie, belast met de perfecte assemblage van de Phantom Reactor. Deze zeer nauwkeurige techniek helpt ervoor te zorgen dat deze compacte woofers voldoende akoestische druk kunnen genereren om het bloed van de Phantom Reactor te laten pompen – en dat van jou ook. Voel je muziek tot leven komen, met tot 98dB SPL high-fidelity geluid…
Heart Bass Implosion
We mogen de analogie van het tweede deel van deze serie nog wat verder doortrekken, met HBI®, oftewel Heart Bass Implosion. HBI is de zoveelste volledig unieke Devialet-technologie die is ontworpen om je dieper in het geluid te brengen door het reproduceren van ultra-lage tonen. De woofers van de Phantom Reactor zijn nodig om veel lucht in een kleine ruimte te pompen. Normaal gesproken zou dat een aanzienlijke weerstand creëren en het vermogen van het membraan om effectief te bewegen belemmeren. Daarom is de woofer opnieuw ontworpen om deze beperkingen weg te nemen. De twee woofers zijn ontworpen met een bijzondere focus op symmetrie en heffen ongewenste trillingen op, waardoor de prestaties en de stabiliteit van de luidspreker toenemen. De ultracompacte Devialet Phantom Reactor is in staat om de lage tonen zo laag te reproduceren dat ze door het hele lichaam resoneren, en laat je muziek volledig tot zijn recht komen. Je zult begrijpen wat dat betekent, als de bastonen beginnen te pompen…
Deel III: The Body
In de eerste delen van deze serie las je over The Mind en The Heart van de Devialet Phantom Reactor. Nu is het tijd te focussen op de body: het compacte maar krachtige ‘lichaam’ van de all-in-one speaker. Ook achter dat frame schuilt namelijk een duidelijke ontwerpuitdaging: het balanceren van extreme prestaties en de ultieme compactheid die de Reactor zoveel kleiner maakt dan zijn grote broers. Van het ruwe, stoere gevoel van de radiator tot de zuivere rondingen van het lichaam en de woofers, elk detail weerspiegelt de prestatie van deze gevonden balans.
Ontwerp
Het bolvormige ontwerp van de Phantom Reactor accentueert in de eerste plaats zijn compactheid, vooral als je de speaker van de voorkant bekijkt. Het is tevens de ideale akoestische vorm voor 360 graden-diffusie, ofwel een volledig rondom verspreiding van de audioweergave. Door het uitrekken van het lichaam zijn onze ontwerpers in staat geweest om een minder volumineus gevoel te creëren en tegelijkertijd de luidsprekers krachtig genoeg te houden om tot 98dB SPL te bereiken. Extreme eenvoud is nog best complex…
Want hoewel ultracompact, de Phantom Reactor moet natuurlijk wel alle juiste noten weten te raken – tot 21kHz. De oplossing van de Fransen? Het vervangen van de originele Phantom Premier mid-range + tweeter, die verantwoordelijk is voor de midden- en hoge akoestische frequenties, door een aangepaste full-range driver die het hele frequentiespectrum aankan. Het resultaat is een gestroomlijnde architectuur en een onberispelijke weergave over het gehele spectrum, zonder aan de legendarische kracht van Phantom in te boeten.
Materiaalkeuze
Het frame, of eigenlijk de carrosserie van de Phantom Reactor, maakt onbetwistbaar deel uit van zijn charme. De Phantom Reactor is gebouwd om bestand te zijn tegen intense akoestische druk en had dus een ultra-bestendig pantser nodig. Daarom hebben de ingenieurs van Devialet een drielaags composiet uitgevonden dat tot 178dB SPL aan geluidsdruk kan weerstaan zonder trillingen.
Om de laatste stap te maken en de prestaties en compactheid volledig met elkaar te verzoenen, verdubbelden ze vervolgens de gebruikte hoeveelheid glasvezel en voegden ze een op maat gemaakte stalen inzetstuk toe om de weerstand van de carrosserie verder te verhogen. Een laagje lichtgewicht thermoplast maakt het geheel af, waardoor de Phantom Reactor er net zo gepolijst uitziet als de muziek aanvoelt.
Deel IV: Emotion in motion
In het laatste hoofdstuk van ons vierluik kijken we nog één laatste keer naar een detail van onze geliefde Phantom Reactor krachtpatser. Na Mind, Heart en Body zoomen we nu in op de motor die het gehele – de muzikale emotie – in gang zet. De uitzonderlijke stuwkracht van de Phantom Reactor vereiste namelijk een volledige heroverweging van dat ontwerp.
De korte versie? Devialet introduceerde de allerbeste vermogen/grootte-verhouding van elke woofer die ooit is gemaakt. Dat werd gedaan door de lengte van de spreekspoel – een intern onderdeel dat verantwoordelijk is voor het bewegen van de conus – te vergroten, en deze vervolgens te koppelen aan een supersterke magneet van een bijzondere legering (de driehoek neodymium, ijzer, boor). Zo waren de audio engineers in staat om de
elektromagnetische kracht aanzienlijk te vergroten – mét behoud van de optimale en inmiddels kenmerkende compactheid.
Het resultaat is dat elke Phantom Reactor woofer 25 kilo stuwkracht gebruikt om de krachtige infrabas te produceren, ondanks zijn uiterst beperkt volume. Maar dat kleine formaat dient ook een groter doel: de luisteraar in staat stellen om kwaliteitsgeluid te beleven waar je maar wil. Want de Phantom Reactor mag dan voorzien zijn van alle belangrijke technologie, de verpakking is nog altijd minder dan drie liter.
“The true measure of pure sound is how deeply and fully it moves you.” Dat gaat dubbel op voor de Phantom, die je emoties dankzij zijn indrukwekkende motor volop in beweging weet te krijgen, terwijl jij de Reactor op z’n beurt net zo gemakkelijk in beweging krijgt.
Waar wacht je op?