2023 is een belangrijke mijlpaal voor Clearaudio omdat de fabrikant zijn 45-jarig bestaan viert. “We schrijven al 45 jaar hifigeschiedenis en vandaag de dag kunnen we met trots zeggen dat de naam Clearaudio staat voor high-end audio made in Germany.”
Clearaudio
Het Duitse Clearaudio kennen we behalve van de bijzondere draaitafels óók van de klinkende namen die onze oosterburen aan die platenspelers geven. Met de komst van het laatste referentiemodel is dat niet anders: de Clearaudio Reference Jubilee. Want behalve die fraaie naamgeving is ook meteen duidelijk waar we mee te maken hebben: een (referentie)model dat de rijke historie van het merk viert – verleden, heden en toekomst. De Clearaudio Reference Jubilee is bovendien een draaitafel die gezien mag worden.
Clearaudio begon zijn reis in 1978 met de lancering van de Delta en Sigma luidsprekers en sindsdien is het bedrijf alleen maar gegroeid. “In de loop der jaren hebben we ons gevestigd op de nationale en internationale markt, niet in de laatste plaats met het verkrijgen van patenten voor onze tangentiële toonarmen in 1988, de registratie van een patent voor onze nieuwe generatie Moving Coil (MC) cartridges in 1998 en natuurlijk de patentregistratie van onze befaamde Ceramic Magnetic Bearing (CMB) in 2008.” Terugkijkend op deze belangrijke mijlpaal blijft Clearaudio groeien en vooruitgaan, terwijl het team ook terugkijkt op vele jaren succesvolle bedrijfsgeschiedenis en innovatie in de high-end audiosector.
Clearaudio Jubilee Reference draaitafel
Een aantal redenen waarom we met recht over een referentiespeler mogen spreken? Wat te denken van een levenslang gesynchroniseerd toerental, verbazingwekkend lage niveaus van zowel resonantie als wrijving, en een adembenemend koppel? Het draaiplateau van de nieuwste telg van de Duitsers is bovendien maar liefst zes centimeter dik en gemaakt van sterk gedempt polyoxymethyleen (POM). Zoals we van het merk gewend zijn, draait dat plateau op een speciale variant van het eigen gepatenteerde keramische magnetische lager (CMB). Het motorhuis is zorgvuldig losgekoppeld van het chassis door een uitgebreid netwerk van rubberen banden.
We mogen de knappe koppen van Clearaudio graag analoogspecialisten noemen, én terecht, maar dat wil niet zeggen dat ze in Erlangen het digitale domein vergeten zijn. Het ontwerpteam heeft dan ook aardig wat innovatieve digitale techniek aan de speler toegevoegd, om een nieuw niveau van precisie en consistentie van rotatiesnelheid te bereiken. Een 12-bits DAC genereert bijvoorbeeld de spanning van de aandrijfmotor, met een uitzonderlijk hoge resolutie en nul fluctuaties of ‘drift’ als reactie op tijd of temperatuur.
Dat systeem is ontworpen om samen te werken met het optische snelheidscontrolesysteem van Clearaudio: elke drie seconden meet een optische sensor de rotatiesnelheid van de 8,5 kilogram roestvrijstalen subschotel en geeft de aflezing door aan een controle-eenheid. De besturingseenheid regelt dan onmiddellijk de kleinste afwijkingen door de motorspanning via een operationele versterker aan te passen.
De Jubilee Reference draaitafel is overigens niet gloedjenieuw. Sterker nog, al op de 2021-editie van High End München, ’s werelds belangrijkste audioshow in het thuisland van het merk, werd een tipje van de sluier opgelicht. Waarom dan nu de aandacht voor deze bijzondere draaitafel? Omdat het team van What Hi-Fi afgelopen week een heel mooi artikel publiceerde naar aanleiding van een bezoek aan de Duitse analoogspecialist, met een focus op de 45 jaar historie in het algemeen en de Jubilee Reference in het bijzonder, waarvoor niemand minder dan Clearaudio-eigenaar Robert Suchy het hemd van het lijf werd gevraagd.
“It is wonderful to show what is possible today by adding new materials and components, combining them with the original design to create a new one.” – Clearaudio-baas Robert Suchy in een interview met What Hi-Fi?
Dus wil je meer weten over het merk of deze prachtige platenspeler, lees dan snel verder!
Wil je meer info over het Clearaudio referentiemodel, kijk dan op de website.