Het is Ernst Neve, hoofdredacteur van HVT, uiteraard niet ontgaan dat we bij D&D het prachtige merk YG Acoustics ingelijfd hebben voor de Nederlandse markt. Sterker nog, “het onderschrift ‘The Audio Company’ krijgt met het toetreden van YG tot D&D’s portfolio in ieder geval extra betekenis, zeker als je het track record van het bedrijf tot je door laat dringen”, zo schrijft hij in een review van de YG Acoustics TOR in het aprilnummer van het magazine. Met zijn goedkeuren delen we die review graag! Het is namelijk niet alleen de eerste review van een YG Peaks-luidspreker in ons taalgebied, het heeft HVT ook nog eens behaagd om een Devialet Expert 220 Pro in te zetten als aansturing.
YG Acoustics Peaks-serie
De Amerikaanse luidsprekerfabrikant YG Acoustics is in 2002 opgericht in de buurt van Denver, Colorado, en heeft in de twintig jaar sindsdien een serieuze reputatie opgebouwd binnen de high-end audio-industrie. De luidsprekers van YG Acoustics bevinden zich aan de bovenkant van de markt, zowel met hun prijs als met hun prestaties.
De Peaks-productlijn van de fabrikant is de instaplijn (een stukje context dat ook handig is voor de review), en die is relatief betaalbaar. Dat was voor ons de voornaamste aanleiding om de Peaks-productlijn in Nederland te gaan distribueren – naast de Carmel 2 uit een hogere referentieserie. De YG Acoustics Peaks-productlijn bestaat uit vijf modellen: Cairn, Tor, Talus, Ascent en Summit. Het zesde model is subwoofer Descent. De Cairn en Tor zijn tweeweg monitormodellen, de Talus is een tweeweg vloerstaander en de Ascent en Summit zijn drieweg vloerstaanders. YG benadrukt dat alles, van de drivers, kasten en cross-overs tot het fineer, de lak en de interne bekabeling, zorgvuldig is geselecteerd en gemodelleerd om de meest nauwkeurige, meest muzikale uitvoering mogelijk te maken.
Tor
De Tor die in HVT getest wordt heeft een BilletCore driver van 18 centimeter (vergeleken met de 15cm van de kleinste speaker, de Cairn) en uiteraard ook een iets grotere kast. ‘BilletCore’ zijn revolutionaire drivers die uit één stuk zijn gemaakt.
“Toch bekroop mij uiteindelijk het gevoel dat het beter kon. Dat markeerde gelijk het punt dat de Devialet uit de doos getild werd.”
“Om de luidsprekers van signaal te voorzien”, schrijft Ernst, “ben ik begonnen met een NAD M10v2, al was het maar vanwege het gemak van deze alles-in-één streaming versterker. Tegelijkertijd was ik benieuwd wat de Tors ervan zouden maken. Ze laten immers alles onaangetast door. Voor de zekerheid had ik een Devialet Expert 220 PRO op de reservebank, zodat ik kon beoordelen wat de Tors met een stapje hoger zouden doen… Dus laten we maar direct eens kijken naar de switch met Devialet en teruggrijpen naar de quote uit de kop…
Leve het muziekvirus!
Het was even pielen met het programmeren van de SD-kaart, maar na enkele momenten speelde de set YG’s met de Devialet Expert 220 PRO”, schrijft Ernst in de intro van zijn conclusie. “Opvallend was de exactere plaatsing en de verfijning die opeens vanzelfsprekend was. Het zal ‘m in de hybride versterking en het vermogen zelf zitten, dat zal, maar het resultaat sprak voor zich. Ik had bijna zo’n moment dat vaak alleen voorbehouden is aan echte topsets. En dan bedoel ik schreeuwend duur. Nu kun je een luidspreker van 15.000 euro eigenlijk niet met een strak gezicht als ‘instapper’ betitelen, maar in het geval van YG is het nog eens echt waar ook. Maar dat is dan wel de enige omstandigheid waar de betiteling van toepassing is. Voor de rest is er van enige instap geen enkele sprake. Het is meer een ‘all aboard’ als uitnodiging om je eindeloos lang in je muziek te verliezen. Mijn hemeltje wat speelden die Tors mooi zeg. Ik begon me af te vragen wat er zou gebeuren met nog een Devialet Expert 440 PRO dual… Potjandorienogeensantoe, leve het muziekvirus!”
Je vindt de hele review, uit het aprilnummer van HVT, als PDF via deze link.