Astell & Kern HC4 review: een klein maar krachtig DAC die soms te ver gaat

Dit is een preview van de review van techradar.com. De hele review lees je hier.

“Voeg een nieuwe optie toe aan je lijst van ‘haal beter geluid uit mijn smartphone of laptop’..”

“Astell & Kern is geen onbekende in digitale audio in alle vormen en maten, en de A&K HC4 is hun nieuwste poging om een goede geluidskwaliteit uit je smartphone of laptop te halen – en voor de goede orde, het heeft ook sterke gaming-credentials.

Dit kleine apparaatje is grondig gespecificeerd, van de high-end AKM AK4493S DAC-chipset via zijn gebalanceerde en ongebalanceerde hoofdtelefoonuitgangen tot zijn ondersteuning voor UAC 1.0 en UAC 2.0 om compatibiliteit met zoveel mogelijk gaming-apparaten te garanderen. De aluminium constructie ziet er niet alleen slim uit, maar voelt ook zo – ondanks het kleine formaat lijkt de AK HC4 toch een goede prijs-kwaliteitverhouding te bieden.

En als het gaat om zijn enige functie – het omzetten van digitale audio-informatie van je bronapparaat naar het analoge equivalent – valt er veel te bewonderen. De HC4 klinkt groot en georganiseerd en haalt veel details uit een opname – het is een levendige en informatieve luisterervaring. Het gaat echter soms te ver bij de hoogste frequenties, waardoor hoge tonen een nogal onsubstantieel en onbuigzaam randje krijgen dat in strijd is met de rest van zijn prestaties. In een concurrerende en verzadigde markt, maakt de gedurfde prestatie van de A&K het dan nog steeds een van de beste draagbare DAC’s voor het geld? Laten we eens kijken.

Wat functies betreft, hoef je niet ver te lezen in de specificaties van de HC4 om te beseffen dat Astell & Kern het bloedserieus meent. Naar huidige maatstaven is het functiepakket indrukwekkend.

Het belangrijkste wordt verzorgd door een AKM AK4493S DAC-chipset die je meestal tegenkomt in (onder vele andere apparaten) de goed aangeschreven en peperdure digitale audioplayers van Astell & Kern. Het is compatibel met elk waardevol digitaal audiobestandstype en kan omgaan met content tot 32bit/384kHz en DSD256-resolutie.

Het binnenhalen van de informatie in de HC4 gebeurt via de USB-C-aansluiting aan de onderkant van het apparaat – Astell & Kern levert zowel USB-C/USB-C als USB-C/Lightning-kabels mee om de klus te klaren. Het weer naar buiten halen gebeurt via de ongebalanceerde 3,5 mm-aansluiting of de gebalanceerde 4,4 mm-aansluiting aan de bovenkant – het is het vermelden waard dat de 4,4 mm-uitgang alleen vijfpolige jacks ondersteunt.

Een andere functie die Astell & Kern heeft overgenomen uit zijn dure digitale audioplayers is ‘digital audio remaster’ technologie – ontworpen om de native samplerate van het bronmateriaal te upsampleen en de limieten van het bronformaat te overstijgen. Klinkt als een truc, nietwaar? Astell & Kern beweert dat het – en ik citeer – “meer verfijnde weergave en… een delicate, analoge klank” oplevert.

En als toegift heeft Astell & Kern ervoor gezorgd dat de AK HC4 compatibel is met een zo breed mogelijke selectie apparaten door de USB-C-ingang van het apparaat zowel UAC 1.0 als UAC 2.0 te laten ondersteunen. Bijna elke smartphone, laptop en tablet ondersteunt UAC 2.0, maar er zijn nog genoeg gaming-apparaten die nog UAC 1.0 gebruiken – maar als je een verbinding met lage latentie wilt met je Playstation, Switch of wat dan ook, dan heeft de HC4 je gedekt.”

Lees verder.

gaming hc4