Er zijn in de historie van de hifi maar weinig merken die zo’n beroering hebben veroorzaakt als Devialet. Beroering in de meest positieve zin van het woord. Iedereen had het er opeens over, en iedereen was nieuwsgierig naar wat er komen ging. Toen in 2010 – zowat uit het niets – het eerste prototype aan de pers en het publiek werd getoond was iedereen met stomheid geslagen.
Allereerst door het uiterlijk. De platte, hoogglans gepolijste aluminium behuizing had een enorme aantrekkingskracht. Op een Italiaans designmeubel of rechtop aan de muur, met het bovenop geplaatste ronde display en de zware, extreem luxueus aanvoelende afstandsbediening was de D-Premier – zoals het model toen nog heette – boven alles een sexy apparaat.
Wie de moeite nam om het innerlijk nader te bekijken kwam een nog nooit eerder toegepaste techniek tegen. Devialet noemde het ADH®, en het was een tot dan toe onmogelijk geachte hybride tussen de precisie en lineariteit van een klasse-A versterker, en de kracht en efficiëntie van een klasse-D versterker. Uiteraard een eigen vinding, en inmiddels één van de 88 patenten die het merk bezit. De ingebouwde d/a-converter en de apart leverbare streamingmodule en phonotrap beloofden grootse prestaties. Waar kwam dit merk vandaan?
HET BEGIN
Het verhaal begint in 2003. Pierre-Emmanuel Calmel werkte als hoofd van een onderzoekslaboratorium bij Nortel Networks, een bedrijf dat zich bezighield met het ontwerpen van digitale telefoon- en IP-netwerken. Calmel, een fervent muziekliefhebber en amateur-saxofonist, droomde al sinds zijn studietijd van een ‘ultieme schakeling’. Omdat het moeilijke tijden waren voor de telecom-industie besloot hij van de nood een deugd te maken en zijn kennis te gaan toepassen op een hifi-versterker die bekende problemen als vervorming en ruis zou verslaan. Hij begon aan een prototype van een versterker die analoog en digitaal met elkaar combineerde. Niet gehinderd door de wetenschap dat anderen met datzelfde idee reeds gefaald hadden bleef hij onvermoeibaar werken, en in 2004 vroeg hij zijn eerste patent aan.
In het begin was de schakeling nog niet helemaal stabiel, maar Calmel hield vol en slaagde erin om het ontwerp van de eerste ‘audio-microprocessor’ onder de knie te krijgen. Vanaf 2006 ging het opeens snel. Calmel had ontwerper Emmanuel Nardin ontmoet en ze bleken dezelfde passie voor muziek en kwaliteit te hebben. Nardin kwam bij het bedrijf, en nam zijn neef Quentin Sannié mee, die een eigen adviesbureau als strategisch consultant had. Samen ontwikkelden ze de visie van een ‘familiebedrijf’ dat een audiofiel topproduct zou maken. Sannié nodigde zijn oud-medewerker Manuel de La Fuente uit om mee te doen en zo ontstond het ‘dreamteam’ dat het tot dan toe nog naamloze bedrijf definitief op de kaart zou gaan zetten (zie foto boven).
In 2007 werd besloten het bedrijf Devialet te noemen, als eerbetoon aan de Franse ingenieur Sieur de Vialet, die als compagnon van de grote Franse schrijver, filosoof en kunstcriticus Denis Diderot (1713-1784) meerdere bijdrages aan de Encyclopédie Française leverde. Devialet moest een synoniem worden voor constante ontwikkeling en innovatie, een voornemen dat tot op de dag van vandaag het belangrijkste uitgangspunt is en waar het bedrijf keer op keer met verve in slaagt.
D-PREMIER
Het eerste product, de D-Premier, zag in 2009 het levenslicht, maar het duurde nog tot de zomer van 2010 eer het apparaat in grotere aantallen geproduceerd kon worden. De introductie tijdens de CES in Las Vegas van dat jaar, en in München tijdens de High End 2010, had echter zoveel stof doen opwaaien dat het merk dat in 2010 al in 22 landen vertegenwoordigd was. Een knappe prestatie om dat op basis van een idee en een belofte voor elkaar te krijgen. En de rest is, zo zegt men dan, geschiedenis. Het succes was groot en onmiddellijk, en veel ontwikkelingen volgden.
DEVIALET EXPERT
In 2013 verschenen bijvoorbeeld meerdere opvolgers van de D-Premier. Onder het motto ‘One day, everyone will own a Devialet’ introduceerde het merk drie nieuwe modellen, de 110, 170 en 240. Getallen die de respectievelijke wattages aangaven. Deze nieuwe modellen waren aanmerkelijk vriendelijker geprijsd dan het topmodel D-Premier, dat kin productie bleef. Ze hadden een iets strakker uiterlijk, dat nog steeds zéér herkenbaar was als Devialet, en een vereenvoudigde schakeling waardoor ze weliswaar wat minder vermogen hadden, maar in ruil daarvoor ook aanzienlijk goedkoper waren.
In 2014 werd deze serie omgedoopt tot Devialet Expert, en na een update van de software (onthoud dat het hart van elke Devialet een audio-microprocessor is!) steeg het uitgangsvermogen en daarom bestaat de serie nu uit de Expert 120, Expert 200 en de Expert 400, die uit twee in mono geschakelde Expert 200’s bestaat die gekoppeld zijn. De Expert 800 is de overtreffende trap, een vernieuwde versie van de roemruchte D-Premier in dubbel-mono schakeling.
Wat ook deel uitmaakte van de nieuwe software was een systeem dat SAM® werd genoemd, oftewel Speaker Active Matching. Hiervoor kunnen gegevens van luidsprekers van bekende merken (de database groeit gestaag) in de microprocessor van de Devialet worden geprogrammeerd zodat de output specifiek is aangepast aan dat merk en model luidspreker, waardoor een betere geluidskwaliteit wordt bereikt. Bezitters kunnen met de zeer eenvoudig te bedienen online programmeermodule van hun Devialet het merk en model van hun luidspreker opzoeken en inladen, en meteen genieten van een betere weergave.
DEVIALET EXPERT PRO
Fast forward weer twee jaar verder en de naam ‘Expert’ is al niet goed genoeg meer voor de Fransen. Het merk laat immers geen twijfel bestaan welke rol ze willen spelen op de markt voor hifi-apparatuur voor de moderne muziekliefhebber. De Fransen debuteerden aan de frontlinie, en staan nog steeds aan de absolute top van de wereld voor high-end. Een revolutie is dan nooit ver weg. In 2016 heette die revolutie Devialet Expert PRO.De Expert PRO-lijn is het directe resultaat van de onophoudelijke drang om door te ontwikkelen tot er absoluut nul ruis op de lijn overblijft. Devialet heeft daarmee het onmogelijke mogelijk weten te maken: verbeterde prestaties, een uitzonderlijk vermogen en een perfecte audiofiele ervaring over de gehele linie.
Voorzien van de jongste generatie ADH Intelligence, een Magic Wire DAC, nieuwe Klasse-A en Klasse-D versterking, nieuwe voeding, nieuw thermisch management..
Devialet Expert PRO is het ultieme audiofiele systeem voor de meest veeleisende muziekliefhebber. Erop én erover voor alles wat je van een versterker mag verwachten. Het merk maakte naam door alle onderdelen van de schakel – van voorversterker via dac en streamer tot phonotrap – voor het eerst geperfectioneerd in één behuizing te krijgen, en heeft in dat systeem nu tóch weer een bijzondere nieuwe stap gezet. Ongeacht bron, ongeacht speakers.
DEVIALET PHANTOM
In de loop van 2014 begon het marketing-apparaat van Devialet opnieuw te gonzen. Een mysterieuze aankondiging in persberichten en op social media beloofde iets totaal nieuws, maar niemand wist waar het over ging. Er werd druk gespeculeerd, maar pas in december van dat jaar onthulde devialet waar het de afgelopen jaren in het diepste geheim, met een team van wel 45 top-ingenieurs en akoestici, aan had gewerkt: de Devialet Phantom.
De Phantom is, als je het heel oneerbiedig zegt, een actieve luidspreker met een ingebouwde d/a-converter, maar die beschrijving doet hem echt tekort. Het team van Devialet slaagde erin om de unieke ADH®-technologie van het merk op een chip van amper 1 vierkante centimeter onder te brengen. Dat was nodig om hem te kunnen plaatsen in de relatief kleine aluminium vacuüm-behuizing van de Phantom, waar door middel van weer een volgende revolutionaire technologie niet alleen een hoge geluidsdruk kan worden behaald, maar ook een laagweergave die recht loopt tot 16 hertz. Er waren bij de introductie direct al twee modellen, de Phantom en de Phantom Silver, die alleen verschillen in uitgangsvermogen (respectievelijk 750 en 3000 watt klasse-D). Maar Devialet zou Devialet niet zijn als er niet binnen een relatief korte periode weer een opvallende opvolger op het toneel verscheen…
DEVIALET GOLD PHANTOM
Voor wie het zich mogelijk tóch nog afvroeg: nee, ook een innovatieve nieuwe alles-in-één topper én een special edition in glanzend zilver blijkt niet voldoende. Het is tenslotte Devialet, dat van de nieuwe standaard ook graag een Gouden Standaard maakt. Zie daar de Gold Phantom, de meest exclusieve uitvoering van de eigenzinnige streamingspeaker, verschenen in 2016 en een jaartje later winnaar van de 2017-2018 EISA Award Best Product in de categorie ‘Innovation’.
Het is geen geheim dat Devialet er minstens zoveel werk van maakt om bestaande producten te verbeteren als om nieuwe producten op de markt te brengen. We begonnen deze historie van de bijzondere alles-in-één weergever dan ook met het gegeven dat Devialet een merk is dat nooit stilstaat. Dat betekent dat er niet alleen voortdurend aan nieuwe producten en technieken wordt gewerkt, maar dat men – gegeven technische ontdekkingen en hun nieuwe mogelijkheden – ook over het bestaande aanbod nooit tevreden is. Met andere woorden, als de gelegenheid zich voordoet om een veelvuldig prijswinnend high-end product tóch nog te verbeteren, waarom zouden we dat dan niet doen?
Devialet is de Phantomfans van het eerste uur niet vergeten. Wie niet noodzakelijk op 3.000 of zelfs 4.500 Watt zit te wachten en nog heel veel plezier uit het eerste model haalt, kan via een upgrade simpelweg toch wat vermogen aan de bestaande 750 Watt-motor toevoegen. De nieuwste versie van de Devialet Spark-app heeft namelijk een update klaarstaan om de versterking van het model te verhogen van 750 naar 1200W en van 99dB tot 101dB. De speler is dan bovendien voorzien van nieuwe ADH2-versterking, die je nu standaard in een winkelmodel vindt.
IEDEREEN EEN DEVIALET
Elke Phantom is in principe een op zichzelf staande unit, maar met behulp van de Dialog-module kun je er een stereo-paar van maken, of er nog meer aan elkaar koppelen, tot maar liefst 24 stuks. Omdat de Phantom perfect draadloos werkt kun je hem gemakkelijk door het hele huis plaatsen, en omdat de prijs van het ‘kleinste’ model niet meer bedraagt dan wat je voor een fatsoenlijke instap-geluidsinstallatie met een versterker, luidsprekers en een digitale mediaspeler moet betalen begint het er nu toch op te lijken dat Devialet de toen wat ambitieus lijkende belofte uit 2013 (dat op een dag iedereen een Devialet zou hebben) nu toch echt voor iedereen mogelijk maakt. En laat er nou afgelopen jaar nóg een ontwikkeling zijn die de slogan ‘One day, everyone will own a Devialet‘ in de kaart speelt…
DE TOEKOMST
Devialet heeft namelijk zijn eerste stappen gezet in de car-fi door een conceptauto van Renault van hifi-apparatuur te voorzien. Goed geluid in auto’s is allang niet meer het domein van autoradiofabrikantenalleen, tenslotte. Deze Renault Symbioz is bovendien geen alledaagse auto, maar een comfortabel rijdende woonkamer maken – en daar horen actieve luidsprekers van Devialet bij.
De Symbioz is een conceptauto waarmee Renault wil laten zien wat er in de nabije toekomst allemaal mogelijk is. De auto is daarmee (nog) niet te koop en meer een studiemodel dan een marktrijp product, maar het belooft veel goeds voor de toekomst dat die verkenning van het futuristische gepaard gaat met de muzikale weergave van Devialet.
Uiteraard wordt ook de Symbioz elektrisch aangedreven en bevinden zich aan boord allerlei technische snufjes. Devialet heeft daarbij een aantal opvallende technische keuzes gemaakt. In plaats van traditionele deur-luidsprekers en subwoofers gebruikt Devialet soundmodules die ongeveer een factor zes kleiner zijn dan normale autospeakers. De tweede opvallende technische keuze is het feit dat Devialet gebruik maakt van lege ruimtes in het chassis en het koetswerk van de auto. De lege ruimtes worden gebruikt als klankkast en op sommige plaatsen zijn passieve drivers geplaatst. De derde innovatie is een verregaande sturing door de software die Devialet speciaal heeft geschreven, waarbij iedere luidspreker precies krijgt wat hij nodig heeft, wanneer hij het nodig heeft. Net als wij, eigenlijk. Iedere keer een beetje meer Devialet.