In april organiseerden we in samenwerking met HIFI.NL een mooie prijsvraag. Via die website maakte je kans om een CrystalConnect Piccolo Diamond interconnect van CrystalConnect te winnen. Het leverde duizenden(!) reacties op van de vele lezers van zowel HIFI.NL als HIFI.BE, waarna volledig willekeurig het e-mailadres van Luc Hoskens uit het Vlaamse Borgerhout (Antwerpen) werd geselecteerd. Die heeft inmiddels al een tijdje van zijn gloednieuwe aanwinst kunnen genieten, dus we benaderden hem voor een korte review. Graag delen we bij dezen zijn bevindingen!
CrystalConnect Piccolo Diamond
De Piccolo Diamond is de instapreeks van de high-end specialisten van CrystalConnect, en de Piccolo Diamond IC is de allerdunste interconnect in die collectie. De karakteristieke neutrale, transparante prestaties waar het Nederlandse merk om bekend staat maken ook van deze interconnect een must-have. En zeg nou zelf, wie wil er geen CrystalConnect in de audioset?
De CrystalConnect Piccolo Diamond is gemaakt van zilver en goud, met Kapton-isolatie van Dupont en een buitenschil van teflon. De interconnect komt met 8 jaar garantie en is gemarkeerd met een uniek serienummer en garantiebewijs om de authenticiteit te kunnen waarborgen.
De audioset
Zoals gezegd zochten we contact met de heer Hoskens, om hem te vragen hoe zijn nieuwe interlink hem bevallen is. “HIFI.NL lees ik praktisch dagelijks, want er komt altijd wel een interessant nieuwtje voorbij.” Zo ook de recente actie in samenwerking met D&D, wat hem eerder deze maand een gloednieuw ‘audiosieraad’ van CrystalConnect opleverde. Uiteraard waren we erg benieuwd naar de volledige hifi-set waar deze kabel zijn nieuwe thuis heeft gevonden, want van een vaste lezer van HIFI.NL verwachten we natuurlijk een mooie combinatie. Dat viel niet tegen….
“Mijn set is opgebouwd rond twee stevige magnetostaten van Magnepan, de MG20.” Het drieweg ontwerp met een ingebouwde passieve crossover voor de tweeter/midrange interface, en het optionele XO-20 externe passieve netwerk voor de midrange/woofer interface, werd in 1994 voor het eerst geïntroduceerd. “Zelf heb ik ze zo’n 22 jaar geleden gekocht, dus aan het einde van de jaren 90. Maar het gaat hier om een bijzondere uitvoering, want in samenspraak met Audionord heb ik een exclusieve special edition laten maken, met een actieve crossover.”
Magnepan en Accuphase
De imposante MG20s worden aangestuurd door twee Accuphase P-4500 eindversterkers, een duo dat sinds een maandje het werk van een set P-450’s van hetzelfde merk heeft mogen overnemen. “Die P-450 eindversterkers werden destijds samen met de luidsprekers aangeschaft, dus die hebben ook ruim 20 jaar gestaan. De eindversterkers zijn gescheiden, één voor midden/hoog, één voor het laag. Ze komen van Alpha High End hier in Antwerpen.”
“Dat was overigens wel weer echt een serieuze stap vooruit, die 4500’s. Dat had ik niet echt verwacht. Ze hebben ook iets minder wattage (dan de P-450), maar dat merk je niet echt – ik kom ruimschoots toe. Maar de voeding is veel beter, en de controle ook. Al bij al toch echt een verschil.”
Opgesteld tussen de Accuphase krachtpatsers is een Meridian 861 processor, en niet zonder reden. Er staan namelijk geen twee Magnepan speakers in de woonkamer, maar vijf: ook nog een center en twee MGSE achterkanalen. Er moest dus een serieuze AV-oplossing komen. Voor de muziek mag een hifi-abonnement bij Qobuz zorgen, in combinatie met een cd-speler – eveneens van Accuphase.
Aan de slag met de Piccolo Diamond
Het surroundspektakel wordt tot slot ook nog aangevuld met een Velodyne SPL-1000 subwoofer. En waar de nieuwe Piccolo in het spel komt, is tussen de Meridian en een Accuphase DP-720 cd-speler. “Daar zat tot voor kort een interlink van Harmonic Technology, want de gehele set is voorzien van audiokabels van Harmonic.”
Om het geheel dan echt af te maken, vinden we in de keten ook nog een P10 PowerPlant van PS Audio. “Ik had eerder een P1000, maar die was na een jaar of zes, zeven wel echt op geraakt. En die werd ook erg warm. Vervolgens een tijdje zonder gespeeld, maar dat ga je wel echt missen. Vooral door de variatie in stroom hier, dat gaat wel hard en dat hoor ik ook echt. Dus inmiddels heb ik zo’n vier jaar de P10.”
Eerste oordeel
“Hoe de CrystalConnect bevalt? Daar ben ik toch wel echt van verschoten. Dat wil zeggen, al vanaf dat ik de kabel aansloot was ik écht onder de indruk. Moet dat nog ingespeeld worden? Dat heeft toch de neiging om direct al lekker te spelen.” (Ook CrystalConnect-kabels moeten ingespeeld worden, dus het wordt nóg beter, red.).
“Het is wel straf, ten opzichte van die voorganger; de Harmonic interlink kostte destijds duizend euro (de verkoopprijs van de CrystalConnect Piccolo Diamond is 398 euro)). “Het geeft echt meer detail. Ik weet niet of daar door inspelen nog méér bij komt, maar dat is wel dik z’n geld waard.”
Wat ik wel miste: er staat geen looprichting op. En daar vind ik ook eigenlijk niets van online. De leesrichting aan beide zijden is identiek, dus je kunt daar ook niets aan afleiden? Het geheel kwam met een fraai boekje met de specificaties en alles, maar dus niet die info.” Toelichting: het klopt dat CrystalConnect niet gevoelig is voor richting, dus de kabel kan eenvoudig in beide richtingen worden aangesloten. Maar het is wél belangrijk dat je dan die richting vervolgens aanhoudt. Met andere woorden, mocht de kabel ooit losgekoppeld worden, is het wijs om zelf even te markeren, om de kabel later op dezelfde manier te blijven gebruiken.
Onder de streep mogen we stellen dat we in Luc Hoskens een heel tevreden winnaar hebben gevonden. “Het speelt erg mooi, dus ik kan zeker weer vooruit. Ik stuur je graag nog wat foto’s, dan kun je de opstelling zelf eens zien. Eén Magnepan paneel staat rechts tegen de muur in de hoek, en de ander staat meer open in de ruimte. De meesten snappen niet dat dat kan spelen, maar het is echt prachtig!”
Over CrystalConnect
CrystalConnect is sinds 1 december 2020 de nieuwe naam van Crystal Cable, het merk dat al sinds het begin van deze eeuw bekend staat om zijn bijzondere innovaties. In een tijd waarin high-end audiokabels groter, zwaarder en stijver werden, creëerde Crystal Cable elegante, flexibele en verliesarme ontwerpen. CrystalConnect gaat verder waar Crystal Cable gebleven is, door muzikale gevoeligheden te combineren met geavanceerde technologie, engineering en baanbrekend ontwerp om een ongeëvenaarde muzikale reproductie te leveren.