Wie Devialet ook maar een béétje kent, weet dat de gepassioneerde audiopioniers in Parijs een complete vleugel van hun hoofdkwartier vrij moeten houden voor het toenemende aantal patenten die op naam van het Franse merk staan. Daarvoor volstaat één archiefkastje al lang niet meer, zeg maar. En wie vervolgens wel eens op de website van D&D Audio te vinden is, weet op zijn beurt dat we al die expertise en innovaties met veel liefde een podium geven. Zo ook in onderstaand artikel, waarin we de voornaamste onderdelen van een nieuw Devialet whitepaper graag met je delen. Het volledige verhaal van de Devialet Phantom vind je vervolgens als PDF (in het Engels) onderaan deze pagina. 

Devialet Phantom: audiorevolutie

Phantom is veel meer dan een slimme speaker. Toch zeker als je het de Fransen zelf uit laat leggen. “Phantom is een intense, emotionele en volkomen revolutionaire plug&play ervaring die met niets anders te vergelijken valt.” Mocht je je nog afvragen ‘waarom een heel whitepaper, dan is dat bij dezen beantwoord – nietwaar?

In de loop van 2014, inderdaad alweer bijna 7 jaar geleden(!), begon het marketing-apparaat van Devialet opnieuw te gonzen. Een mysterieuze aankondiging in persberichten en op social media beloofde iets totaal nieuws, maar niemand wist waar het over ging. Er werd druk gespeculeerd, maar pas in december onthulden de Fransen waar ze de afgelopen jaren in het diepste geheim, met een team van wel 45 top-ingenieurs aan hadden gewerkt: de Devialet Phantom. 

 

 

 

 

 

 

 

Devialet Phantom: ramvol nieuwe techniek

De Phantom is, als je het heel oneerbiedig zegt, een actieve luidspreker met een ingebouwde d/a-converter, maar die beschrijving doet hem echt tekort. Het team van Devialet slaagde erin om de unieke ADH-technologie van het merk op een chip van amper 1 vierkante centimeter onder te brengen. Dat was nodig om hem te kunnen plaatsen in de relatief kleine aluminium vacuüm-behuizing van de Phantom, waar door middel van weer een volgende revolutionaire technologie niet alleen een hoge geluidsdruk kan worden behaald, maar ook een laagweergave die recht loopt tot 16 hertz. 

Devialet Phantom is uitgegroeid tot een referentie voor akoestische uitmuntendheid. Door een reeks radicale, gepatenteerde technologieën te combineren, verbrijzelt Phantom consequent de verwachtingen, in elke stap van de geluidsweergaveketen. Geen vervorming, geen verzadiging, geen achtergrondgeluiden. Om dat mogelijk te maken, schuilen er maar liefst 200 verschillende patenten in deze krachtige muziekmachine. En die technologische innovaties in het hart van de Phantom zijn uiteraard ook de voornaamste focus van de whitepaper, dus we willen er alvast een paar behandelen. 

ADH: Analoog Digitaal Hybride
Het idee achter ADH is ‘simpelweg’ het combineren van twee bestaande versterkertechnologieën – analoog en digitaal – om zo het beste uit beide wereld te verkrijgen. Om specifieker te zijn: de lineaire, muzikale expertise van Klasse-A versterkers en het vermogen en de efficiëntie van Klasse-D versterkers

Klasse A is de meest pure versterkingstechniek in audio. De output-stage of uitgangstrap (transistors of buizen) draagt zorg voor de hele sinusgolf. Daarbij blijven de transistors altijd ‘aan’, wat wil zeggen dat ze altijd onder stroom blijven, ook als er geen muziek speelt. Het constante schakelen maakt klasse D op zijn beurt extreem efficiënt. Negentig procent van het stroomverbruik wordt muziekvermogen.

De analoge versterker werkt parallel, reproduceert een ongerept signaal en stuurt het naar de digitale versterkers, die het digitaal kunnen vertalen. Met andere woorden, ADH combineert voor het eerst de verfijning van analoog met de kracht en miniaturisatie van digitaal. Hey, het wordt niet voor niets revolutionair genoemd…

SAM: Speaker Active Matching
SAM ken je als Speaker Active Matching, een software-algoritme dat is ontworpen om extreme getrouwheid te leveren tijdens het afspelen en tegelijkertijd je luidspreker te beschermen. In Devialet Phantom vind je de allerlaatste uitvoering. Of het nu gaat om transiënte of steady-state signalen, SAM is in staat meer informatie te verwerken dan voorheen voor mogelijk werd gehouden. Hierdoor kan Phantom het exacte tempo van je muziek reproduceren, op alle frequenties. Alles, met absolute precisie. Zodat je iedere emotie kunt ervaren, precies zoals de artiest het bedoeld heeft.

HBI: Heart Bass Implosion
Heart Bass Implosion of HBI is exclusief ontwikkeld voor Phantom. Deze techniek laat je de infrabasfrequenties voelen – tot aan 14Hz. De hermetisch afgesloten architectuur van Phantom is ontworpen om onder extreme omstandigheden te presteren en bestaat uit twee laterale woofers. Wanneer ze worden aangestuurd, beginnen ze synchroon te dansen, waarbij tegengestelde krachten worden gecreëerd die zelfs de kleinste trillingen opheffen en ultra-dicht geluid genereren. Het soort geluid dat je botten eerder waarnemen dan je oren…

Wil je meer weten?
klik dan hier voor de volledige Devialet whitepaper