Op de burelen van D&D Audio werden we onlangs gekscherend gewezen op een opmerkelijke speaker van Chinese makelij. Een speaker die ‘nogal’ wat overeenkomsten heeft met een zeker Phantom-model van een zekere Franse audiospecialist – bekijk bovenstaande foto maar eens, en oordeel zelf. De naam FakeFantom was dan ook al snel een feit hier. “Idee voor een review…?”
Het feit dat er aardig wat ‘Chinese namaak’ op de markt is, mag geen verrassing zijn. Google maar eens op die twee woorden, er gaat een wereld voor je open – van merkschoenen en -tassen tot telefoons, horloges, speakers en zelfs auto’s. Sterker nog, dat er van Devialet al aardig wat varianten op de markt zijn, is niet eens nieuws. Kijk maar eens naar deze review van een ‘Devialet Phantom Gold’ van 50(!) euro.
De FakeFantom
De grap daar was vooral dat de speaker voorgesteld werd als echte Phantom, terwijl de daadwerkelijk geleverde ‘speaker’ ongeveer het formaat computermuis bleek te hebben. In het geval van ‘onze’ FakeFantom werd over de afmetingen iets minder geheimzinnig gedaan, al is het je vergeven als je op basis van het beeldmateriaal zou denken dat je hier ook met de volwaardige grootte van het origineel te maken hebt. Maar zelfs de naam van het apparaat is een mysterie – al leren we later vanuit het doosje dat het om een ‘X6’ gaat. Wij houden het op FakeFantom. En het prijskaartje? 37 euro. Dat moét goed zijn, toch?
Alhoewel: het merk is Cestbon, maar dat is geen partij waar je online gemakkelijk iets over zult vinden (ja, de notenwinkels van C’est Bon, maar dat is iets heel anders). Zoek je op cestbon en audio, dan kom je direct in de webshops van Amazon terecht om deze replica rechtstreeks bij de verkoper te bestellen; HaiTongHuiZhong. Zijn beoordelingen zijn nogal wisselvallig. We zien een ‘snelle levering en prima service’, maar ook diverse waarschuwingen: ‘Do not buy from this seller’. En: ‘Product is nooit aangekomen.’
We hebben de gok genomen, en hadden de FakeFantom met een week of drie in huis.
‘Black glue sound quality: sound and color pleasant’
De kwaliteit en het slechte taalgebruik van de advertenties en de toelichtingen bij de specificaties vertellen je ook alvast iets over wat je van deze speaker mag verwachten. ‘Strong ryvthm, joyful ccean’ (?). Of wat te denken van ‘black glue sound quality’. ‘Handsfree bellen zonder karton’. En de leukste: ‘Create a carnival atmosphere!’
Misschien nog wel de grappigste ervaring met deze speaker was overigens de eerste audiobeleving bij het aanzetten. De vrouwenstem die je bij het bedienen van de FakeFantom door de instellingen begeleidt (“Bluetooth ON”) is namelijk amper te verstaan. En dat ligt niet aan het Engelse van de overduidelijk Aziatische dame, maar aan de kwaliteit van de speaker. Dat is alvast veelbelovend, een luidspreker die je niet kunt verstaan…
Over ‘luidspreker’ gesproken. LUID kan-ie wel. Indrukwekkend luid eigenlijk, als we eerlijk zijn – toch zeker voor het formaat(je). Maar dat brengt ons bij een belangrijk punt: volume is bepaald geen vervanging voor kwaliteit. Een échte Phantom heeft serieus vermogen aan boord, met een volumepotentie om je huis omver te blazen – maar zonder de felle vervorming die uit deze zwarte presse-papier komt. De Fransen hebben bij de ontwikkeling van de Phantom dan ook een compleet nieuwe fabriek moeten bouwen, talenten moeten inhuren die gewend waren aan unieke uitdagingen in andere industrieën, en eigen robotica en kwaliteitscontrole moeten bedenken. Meer dan 200 patenten en meer dan 90 onderscheidingen later, zijn Phantom-luidsprekers met recht een klasse apart.
Enfin, dat kan natuurlijk ook niet voor 37 euro. Een vergelijk op alle fronten behalve het uiterlijk gaat hier sowieso mank, laten we dat vooropstellen.
‘Audio’beleving
In een eerdere fase van deze review, toen we in afwachting van de levering aan het brainstormen waren over de mogelijkheden, hadden we bedacht om een volwaardige recensie van deze speaker te schrijven. Zeg maar in de stijl van HIFI.NL. En dan vervolgens een filmpje maken waarin deze namaaktroep met een moker in fraaie slow-motion gesloopt wordt. Wat enerzijds volkomen terecht zou zijn, qua schaamteloze replica. Maar anderzijds is dat helemaal niet onze boodschap hier. Want natúúrlijk is the real deal eindeloos beter, of dat nou de grote Phantom I of de kleinere Phantom II is. Maar voor wie zal dat een verrassing zijn? Wie denkt er echt voor 37 euro iets aan te kunnen schaffen wat ook maar enigszins vergelijkbaar is? Beter is dan deze goedkope gadget op zijn waarde te beoordelen. Een speaker van 37 euro, met een audiokwaliteit van 37 euro.
Met die bril (of die oren) is de FakeFantom nog wel OK. Een goedkoop, compact en gebruiksvriendelijk speakertje dat je eenvoudig mee kunt nemen. En waar je prima de muziek van je telefoon draadloos op af kunt sturen – al vermoeden we dat de luidspreker van je smartphone zelf beter zal klinken. Dat klinkt dan best geslaagd, zo met je handdoek in het gras en je favoriete artiest op je FakeFantom.
Maar: daar schuilt eigenlijk ook iets verraderlijks. Want als je je favoriete nummers vervolgens 1 op 1 gaat vergelijken op een echte speaker, dan hoor je weer héél goed naar wat voor blikkerig excuus voor ‘muziek’ er uit je Chinese aanwinst komt. Het doet ons denken aan onderstaande reclame. Alweer wat jaartjes oud, maar we hebben er al regelmatig naar verwezen, want treffender kunnen we het eigenlijk niet omschrijven;
Je muziek verdient meer
Begrijp ons overigens niet verkeerd: we snappen heus dat een speaker zoals deze FakeFantom een geinige aankoop is. En we snappen óók dat een speakertje voor buiten natuurlijk nooit een vervanging van de hifi-beleving thuis is – tenzij je een Devialet Phantom II mee op pad neemt, maar wij zijn de eersten om toe te geven dat je die ondanks de compacte afmetingen (én de fraaie draagtas) niet mee zult nemen naar het park, het zwembad of het strand. Dus dat deze speaker voor deze prijs daarmee een prima toegankelijk aanbod is. Maar besef wel wat je jouw geliefde muziek (en daarmee jouw oren) aandoet. En dat er bij de lokale audiospeciaalzaak zeker weten een fatsoenlijk alternatief te vinden is dat op alle fronten veel redelijker is, ook als dat een ander prijskaartje betekent.
Dan hebben we niet eens over een Devialet Phantom. Dat is een klasse apart, en zoals we al eerder schreven een vergelijking die totaal niet opgaat. Maar voor een kleine honderd euro méér dan die 37 voor de FakeFantom is er wel echt al iets te vinden wat dezelfde hokjes afvinkt (van eenvoud en gebruiksvriendelijkheid tot formaat en ‘meeneembaarheid’), maar waar dan wél een fabrikant met liefde voor muziek achter zit. Zoals Denon of JBL. En Sony. Of Sonos, en LG? Geen van alle merken uit de stal van D&D, maar we breken graag een lans voor beter geluid. Want een FakeFantom, dat kun je je muziek niet aandoen.