Siltech’s legendarische kabels en versterkers zetten de standaard die anderen willen evenaren. Simpelweg omdat het merk de lat uitzonderlijk hoog legt. Voortdurende investeringen in de beste materialen, de modernste machines en gereedschappen en de meest nauwkeurige meettechnologie zijn daar debet aan. Zodat het geen toeval is dat high-end hifi van Siltech klinkt zoals het klinkt.
Voor de oorsprong van Siltech moeten we inmiddels al ruim drie decennia terug in de tijd, wanneer het bedrijf – Silver Technology – in 1982 in Elst wordt opgericht. De belangrijkste mijlpaal vinden we echter tien jaar later, als de charismatische Edwin Rijnveld in 1992 het bedrijf overneemt en de eerste hand legt aan één van Siltech’s legendarische producten: de SEPA. Deze Single Engine Power Amplifier is in principe de moeder van de vermaarde SAGA-lijn (waarover later meer) en het startpunt van een succesvolle reeks innovatieve apparatuur die zijn fundament vindt in zowel muziek als techniek, en zowel wetenschap als bezieling.
Filosofie
Zoals bij verreweg de meeste high-end audiomerken is muziek bij Siltech het grondbeginsel. Als je Rijnveld vraagt wat de voornaamste motivatie is voor zijn bijna obsessieve zoektocht naar de best mogelijke audioweergave, dan zal muziek altijd zijn eerste antwoord zijn. En waarschijnlijk ook zijn tweede en derde. Voor hem is het een eindeloze queeste om de capaciteiten van een geluidssysteem om welke audio-opname dan ook zo goed en natuurlijkgetrouw mogelijk weer te geven naar een hoger niveau te tillen. ‘Zoals de artiest het bedoeld heeft’, zoals het cliché luidt.
Siltech wordt uitsluitend gemaakt in Nederland door een hecht team van gekwalificeerde technici. Het merk is overtuigd van de kracht en ervaring van het in-house team, mede dankzij de meest geavanceerde meetapparatuur en de nieuwste inzichten. De benadering is er één van pure wetenschap. Ontwerpen, doormeten, analyseren, verbeteren en ontwerpen.
Mijlpalen
Als een gespecialiseerd elektronica engineer heeft Rijnveld met Siltech meer dan een aantal mijlpalen in het hifi-landschap geplaatst. In recente jaren zijn onder meer de Pantheon – Siltech’s eerste luidspreker in 2007 – en de SAGA-lijn in 2008 daar voorbeelden van. De Pantheon was het startpunt van een complete serie luidsprekermodellen. Het merk wist zich in de eerste kwart eeuw van de historie meer dan te vestigen als toonaangevende kabelfabrikant. Een vakgebied waarin het bedrijf internationaal zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. De stap in de wereld van luidsprekers werd gezet omdat zelfs de meest geavanceerde speakers volgens Rijnveld niet in staat om een live-concert waarheidsgetrouw weer te geven. Een belangrijke oorzaak daarvoor, in een notendop, is de akoestiek van de (luister)ruimte en de invloed van ons brein bij het verwerken van audio. Een computerprogramma met de naam Comsol, ook door NASA gebruikt in de ruimtevaartindustrie, werd aangewend om die invloed aan te spreken. Het resultaat was een luidspreker die in staat is om onvervormd tot 118 dB weer te geven, ongelooflijk dynamisch en snel – en zeer muzikaal.
Structural Amplifier Gain Architecture
Na de internationaal vermaarde Pantheon volgde de introductie van een compleet nieuw versterkerconcept: de SAGA-lijn. Een volledig doordacht ontwerp met als doel versterkers op het niveau van Siltech’s kabels te krijgen. De SAGA C1, V1 en P1, drie versterkers die gezamenlijk voor de Structural Amplifier Gain Architecture-filosofie van Siltech staan, zijn door het merk in het leven geroepen om met een minimaal aantal interne componenten vervorming terug te dringen, en de dynamiek te verbeteren.
De C1 accu-gevoede buizenvoorversterker en de V1 en P1 vormen samen het equivalent van de klassieke eindversterker. De combinatie biedt een dynamisch bereik dat dicht in de buurt komt van dat van de Siltech kabels, bereikt door het evalueren en structureel verbeteren van de versterkingsstructuur. Maar ook slim gebruik van accuvoeding, de beste componenten, terugkoppelloze schakelingen en een ultra-rigide chassis dragen daaraan bij. Maar wie beter dan Rijnveld zelf kan dat ontwerp duiden…
Toekomst
De structurele innovaties van Rijnveld en zijn team, de basis van de positie van Siltech in de top van de hifi-piramide, vormen ook de grondslag voor de toekomst van het bedrijf. Want hoe hoog de standaard van de reeds ontwikkelde apparatuur ook is, het niveau aan de horizon zal altijd hoger zijn. In de woorden van de ingenieur zelf: “Als we een nieuw product op de markt brengen, is dat absoluut het beste wat er op dat moment mogelijk.” In andere woorden, slechts het huidige plafond gegeven de huidige wetenschap, technieken en materialen bepaalt het huidige niveau. De volgende fase zal echter altijd lonken. “Denk nooit dat je klaar bent. Blijf vergelijken. Blijf innoveren. In high-end audio is er geen limiet aan kwaliteit.” Die filosofie zal altijd de basis vormen voor de volgende stap. Wees kritisch. Wees creatief. Never paint by the numbers. Jarenlang excelleren is geen toeval.